دسته : -پژوهش ها
فرمت فایل : word
حجم فایل : 159 KB
تعداد صفحات : 101
بازدیدها : 227
برچسبها : دانشجویان سیگاری بهداشت روانی
مبلغ : 8000 تومان
خرید این فایلمقایسه ی بهداشت روانی دانشجویان سیگاری و غیر سیگاری دانشگاه مشهد باز نگری
. مقدمه:
در هر جامعهای نیروی فعال و جوان بعنوان یكی از ذخایر و سرمایههای آن جامعه محسوب و مطرح میباشد و در عمل نیز چرخهی فعالیتهای مختلف پیكره اجتماع بطور مستقیم و غیرمستقیم متكی به نیروهای فوق است كه متاسفانه قشر وسیعی از جوانان و نوجوانان ما اكنون گرفتار سیگار شدهاند كه آنان را در كام خویش فرو میبرد و توان حركت و فكر را از آنان میگیرد و هستی را از آنها ساقط میكند .
۱ - بالاترین رقم سنی معتادان در ایران را افراد ۲۷ - ۲۱ساله تشكیل میدهند.
۲ - افرادی كه به انواع سیگار اعتیاد پیدا كردهاند، اغلب اولین تجربهشان را به صورت تفریحی و در دوران نوجوانی با کشیدن سیگار شروع كردهاند.
۳ - تشخیص رفتارهای آشكار دوره نوجوانی از رفتارهای ناشی از مصرف سیگار دشوار است.
۴ - نوجوانانی كه از بودن در خانوادهیشان احساس رضایت داشتهاند و روابط صمیمی بین اعضای خانواده وجود داشتهاست، كمتر به دنبال سیگار، الكل و انواع مخدرها بودهاند.
یكی از مشكلات عمدهای كه نسل جوان جامعه با آن رو به روست، خطر گرایش به مصرف سیگار است. از آن جا كه مصرف این گونه مواد (انواع سیگارها، قرصها، مخدرها و...) در بین جوانان و نوجوانان رو به افزایش است، وظیفه والدین، مربیان و سایر نهادهای اجتماعی و آموزشی برای آگاه ساختن قشر جوان از عواقب مصرف سیگار به مراتب سنگینتر از قبل میشود. با توجه به این موضوع، والدین و مربیان باید سعی كنند با استفاده از روشها و آموزشهای لازم، بچهها را از همان دوران كودكی و پیش نوجوانی با آثار زیان بار مصرف سیگار و اثرات و پیامدهای ناشی از آن بر جسم و روان شان مطلع سازند.
به رغم نکوهش و مذمت در مضرات سیگار و هشدار محققان، پزشکان و کارشناسان بهداشتی و فعالیت رسانهها در مورد این بلای خانمانسوز و قاتل خاموش، باز هم به وفور مشاهده میکنیم که افراد بسیاری در جامعه همچنان به کشیدن سیگار و دود کردن وجود خود مشغول هستند و هیچ توجهی به این هشدارها و علایم خطر ندارند و افراد دیگر را به این ورطه و منجلاب میکشند.
آیا میدانند که چرا سیگار میکشند و چه چیزی از کشیدن سیگار نصیب آنها میشود یا چه خسارات جبرانناپذیری به روح و جسم و اگر صاحب خانواده هستند به خانواده بیگناه آنها وارد میشود و جدای از این چه ضربهای به افراد جامعه به خصوص نوجوانان، جوانان و قشر دانشجو که در حالت هشدار قرار دارد وارد میشود؟!
باید بدانیم که اگر راهکارهای پیشگیرانه و موثر در شیوع مصرف سیگار و سیگار در میان نوجوانان و جوانان در نظر گرفته نشود، همواره باید نگران عواقب به مراتب بدتری از این بلای خانمانسوز در میان نسل فردای جامعه باشیم!
افرادی كه نگرشها و باورهای مثبت و یا خنثی به سیگار دارند، احتمال مصرف و اعتیادشان بیش از كسانی است كه نگرشهای منفی دارند. این نگرشهای مثبت معمولاً عبارتند از: كسب بزرگی و تشخص، رفع دردهای جسمی و خستگی، كسب آرامش روانی، توانایی مصرف مواد بدون ابتلا به اعتیاد.
از آنجا كه محیط آموزشی بعد از خانواده، مهمترین نهاد آموزشی و تربیتی است، میتواند از راههای زیر زمینه ساز مصرف سیگار در نوجوانان باشد:
بی توجهی به مصرف سیگار و فقدان محدودیت یا مقررات جدی منع مصرف در محیط آموزشی، استرسهای شدید تحصیلی و محیطی، فقدان حمایت اساتید و مسئولان از نیازهای عاطفی و روانی به خصوص به هنگام بروز مشكلات و طرد شدن از طرف آنان. تحقیقات نشان میدهند، افرادی كه به انواع سیگار اعتیاد پیدا كرده اند، اغلب اولین تجربهشان را به صورت تفریحی و با کشیدن سیگار و در دوران نوجوانی كسب كرده بودند و به تدریج اعتیاد آنان، از حالت تفریح خارج شده و با تكرار و زیاد شدن میزان مصرف، معتاد شدهاند. گروهی دیگر از جوانان و نوجوانانی كه شروع به مصرف سیگار میكنند، اظهار میدارند كه برای فرار از مشكلات و مسائل زندگی روزمره و داشتن احساسی بهتر از احساس فعلی شان دست به این كار زدهاند.
1-2 . بیان مسأله:
پدیده گرایش به سیگار بعنوان یكی از مهمترین آسیبهای اجتماعی خاصه در میان نسل جوان توجه بسیاری از متخصصان و مسئولین، سیاسی فرهنگی، تربیتی و آموزشی بسیاری از كشورها را به خود معطوف ساخته است.
در كشور ایران به دلیل وجود بافت جوان جمعیتی این موضوع پیچیدگی خاص خود را یافته است. لذا شناسایی و تبیین درست آن برای یافتن راهحلهای مناسب ضروری به نظر میرسد . اما از آنجایی این گروه نقشهای متعدد و تعیینكنندهای در جامعه بعهده دارند، آسیب آنان حتی در میزان پایین لطمههای جبران ناپذیری فردی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و غیره را بدنبال خواهد داشت؛ لذا اتخاذ برنامههای پیشگیرانه در مورد آنان از الویت بسیار برخوردار است.
بررسی مصرف سیگار در زمان حاضر از اهمیت ویژهای برخوردار است. از یك طرف جمعیت جامعهی ایران جوان است و از طرف دیگر جوانان اصلیترین قربانیان مصرف سیگار هستند چرا كه جوانان به خاطر خصوصیات جوانی، آسیب پذیری بیشتری دارند چون پویا و جستجو گرند.
امروزه كارشناسان و صاحب نظران معتقدند كه در حال حاضر بحران مصرف سیگار و سیگار را در كنار 3 بحران یعنی((بحران نابودی محیط زیست، بحران تهدید اتمی و بحران فقر)) به عنوان مسئله روز در آمده است. طبیعی است كه حل این بحران و معضل و بلای خانمانسوز از عهده یك سازمان و یا چند مرجع، آن هم صرفاً با یك بر خورد قهری نه تنها خارج بوده بلكه نگرش یك بُعدی به مسئله است و وضعیت فعلی را بدتر خواهد نمود. به گونهای كه عمیقاً احساس میشود تنها راه حل موضوع، خارج شدن از ((برنامه روزی)) و گام برداشتن در مسیر ((برنامه ریزی)) و ایجاد عزم ملی و بسیج همگانی در این راستا است. كسی نیست كه در خصوص مضرات و اثرات سوء سیاسی، اجتماعی و فرهنگی معضل سیگار که در قرن حاضر از مهمترین و دردناكترین معضلات بشری است آگاهی نداشته باشد. سیل خروشان مصرف سیگار بیرحمانه در مسیر حركت خود، كودكان، نوجوانان و جوانان و حتی سالخوردگان را طعمه قرار داده و علاوه بر متلاشی كردن كانون گرم و پاك خانوادگی سبب ناكامی در زندگی و تمایل بخودكشی و مرگ در آنها نیز میگردد.
مشكل مصرف سیگار به عنوان یك پدیده مهلك كه نتایجش میتواند اثرات بسیار سویی در زمینه های سیاسی، اقتصادی وفرهنگی جامعه داشته باشد در هر جامعهای مطرح است ومعمولاً گروهی كه در برابر این پدیده خطرناك بیش از سایرگروهها آسیبپذیر است همانا (گروه جوان) یك جامعه میباشند به طوركلی وقتی صحبت از گروه جوانان میشود مقصود افرادی بین پانزده تا بیست سال است كه گروهی وسیعی از جمعیّت جهان یعنی حدود % 5/8 ازجمعیت كشورهای پیشرفته و %9/10 ازجمعیت كشورهای در حال توسعه را تشكیل میدهند .
آنچه مسلم است دلایل مصرف سیگار بسیار پیچیده است و از فرهنگی به فرهنگ دیگر و كشوری به كشور دیگرتفاوت میكند. تحقیقات متعددی در داخل كشور و از آن جمله در سطح دانشگاهها صورت گرفته است كه به نحوی به علل گرایش به مصرف سیگار و غیره پرداختهاند و در این زمینه به نتایجی نیز دست یافتهاند امّا همچنان كه ذكر شد گرایش و مصرف سیگار بسته به فرهنگ،مذهب، قومیت، منطقهی جغرافیایی، شرایط آب و هوایی، سطح اقتصادی، فرهنگی و علمی نه تنها با خارج از كشور بلكه حتی در داخل كشور ما نیز تفاوت میكند. به همین خاطر و با توجه به اهمیت موضوع یعنی مصرف سیگار در بین دانشجویان دانشگاه، از آنجایی كه پژوهشی در این خصوص در سطح دانشگاه فردوسی صورت نگرفته بود بر آن شدیم تا با انجام این پژوهش به بررسی مصرف سیگار و مقایسهی بهداشت روانی در بین دانشجویان سیگاری و غیر سیگاری بپردازیم.
1-3. اهمیت و ضرورت تحقیق:
دانشجویان قشری هستند كه سكانداران آیندهی هدایت كشور محسوب میشوند و اگر این قشر عظیم خود دارای زمینه و بستر مناسب برای رشد و تعالی نباشند چه بسا پس از اینكه وارد جامعه و نیروی كار كشور كه شدند با توجه به پیشینهی نامناسب خود بسیاری دیگر از اقشار و گروههای مختلف جامعه را نیز تحت تأثیر خود قرار داده و از این طریق لطمات جبران ناپذیری به پیكرهی اجتماع بزنند. برای مثال دانشجویی كه اكنون خود سیگار مصرف میكند و در آینده نیز قرار باشد معلم شود و به تربیت و تعلیم فرزندان ما بپردازد، چگونه میتواند مانع از این شود كه الگوی دانشآموزان خود واقع نشود و از این طریق آنها را تحت تأثیر خود قرار ندهد. از اینگونه مثالها زیاد میتوان بیان نمود اما آنچه كه مهم است این است كه مسئولان آموزشی و فرهنگی كشور و بخصوص دانشگاهها اقدام به آموزش و فرهنگ سازی در این زمینه در سطح كشور و دانشگاهها نمایند.
آنچه كه تقریبا همگانی است و در بین جوانان بیشترجامعهها دیده میشود مصرف سیگار به منظور برطرف كردن اضطراب وافسردگی نهفته است. در صورتی كه جوانان به علت نا آگاهی به جای استفاده ازمكانیسمهای دفاعی موجود در از بین بردن ناراحتیهایشان به دنبال یك راهحل فوری و معجزهآسا میكردند كه اضطراب یا افسردگی خود را برطرف كنند كه معمولا در این گونه موارد به وسیله دوستان همسن و سالشان سیگار به آنها معرفی میگردد به عقیدهی یكی از متخصصان عادت به مصرف سیگار مانند سایر عادتها، عادت نمیشود مگر با انجام و تامین نیازهای فرد البته باید ذكر كرد كه فقط یك شخصیت فكری مضطرب و یا افسرده نیست كه به مصرف سیگارروی میآورد بلكه گروههای دیگر جوانان نیز ممكن است دچار این دام شوند. جوانان به علت اینكه مانند بزرگسالان آمادگی پذیرش و مقابله با مشكلات زندگی را ندارند و برخی از مشكلات عادی برای آنان به صورت شدید و جدّی جلوه و تظاهر میكند بنابراین دربرابرمشكلات وخطرات احتمالی آسیب پذیرند به ویژه دوران بلوغ كه جوانان دچار مشكلات و بحرانهایی میگردند. وظیفهی بزرگترها ایجاب میكند كه به طورمنطقی و صحیح با جوانان و مشكلاتشان روبهرو گردند. متاسفانه والدین یا مربیان آگاهی و اطلاعات اندكی در مورد تحولات روحی دوران بلوغ جوان دارند. لذا به جای برخورد منطقی و درست با مشكل جوانان او را هدف انتقادها وملامتهای خود قرار میدهند. لذا نمیتوانند آنچنان كه باید و شاید جوان را در برابر مشكلات زندگی و یا ناراحتیهایش كه ناشی ازدوران بلوغ و احیانا كمبود محبت و عدم درك ازطرف بزرگترها از خانواده و اجتماع فراری شده و به دنبال یك ماده معجزهگر باشند كه سیگار را مییابند زیرا جوان میبیند كه دوستانش نه تنها او را ملامت نمیكنند بلكه وی را بیشتر و بهتر نیز درك میكنند لذا هرگونه راهحلی را كه آنان برای رفع مشكل پیشنهاد كنند بدون هیچگونه تامل و تعلقی میپذیرد...........و همه چیز از همین جا شروع میشود..........ابتدا سیگار..............سپس سیگار همراه حشیش ...........و بالاخره هروئین.
پیشینه مصرف دخانیات به طور تخمینی به حدود ده هزار سال پیش میرسد. در چین و یونان باستان، بر اساس نوشته های تاریخ نویسان و آثار حكاكی شده، از تنباكو و توتون به عنوان گیاهی داروئی یاد شده است.
پژوهشهای انجام شده نشان میدهد كه اكثر معتادان، سیگار مصرف میكنند و نیز اعتیاد را از سیگار شروع كردهاند. بر اساس معیارهای تشخیصی سازمان بهداشت جهانی، سیگار در ردیف مواد اعتیادآور محسوب میشود. سیگار، در ورودی اعتیاد، و چراغ سبزی برای سایر اعتیادها است. مصرف سیگار، نخستین قدم به سوی اعتیاد است. سیگار، زمینهساز اعتیاد به سیگار بوده و مادر اعتیاد به سیگار محسوب میشود.
خرید و دانلود آنی فایل