دسته : روانشناسی و علوم تربیتی
فرمت فایل : word
حجم فایل : 141 KB
تعداد صفحات : 99
بازدیدها : 408
برچسبها : دیکته نویسی املا نویسی
مبلغ : 8000 تومان
خرید این فایلپروژه پایان نامه و تحقیق بررسی مشکلات دیکته نویسی (نوشتاری) دانش آموزان
دانش آموزان زیادی وجود دارند که در درس دیکته دچار مشکل هستند و به نسبت تعداد غلط هایی که مرتکب می شوند نمرات کمتری دریافت می کنند معمولاً معلمان و والدین برای تقویت نوشتاری آنان به راههای زیر متوسل می شوند.
1- از کودک کوشش بیشتری را طلب می کنند 2 کودک را تحقیر، سرزنش می کنند. 3- میزان تکالیف را که به درس دیکته مربوط می شود افزایش می دهند. 4- از کودک می خواهند شکل صحیح کلماتی را که در نوشتن آن مرتکب اشتباه شده است بارها بنویسند. 5- از دانش آموز می خواهند یک جمله بنویسد و در آن شکل صحیح کلمه ای که در املا غلط نوشته شده است را به کار برد.
البته لازم به ذکر است که نصیحت و سرزنش به نتیجه مثبتی نخواهد انجامید. اگر دانش آموز درس مورد نظر را بارها و بارها بنویسد و یا آن کلمه را بارها و بارها در داخل یک جمله به کار ببرد البته با توجه به استعداد خویش نوشتن صحیح کلمه را خواهد آموخت و امکان اشتباه مجددش کاهش خواهد یافت اما این تمرینهای مکرر باعث یادگیری کودک در واژه های ویژه ای که تمرین کرده است می شود و این یادگیری به سایر درسها و واژه ها انتقال نمی یابد. و دانش آموز برای یادگرفتن تمام واژه های تازه باید به همان میزان تلاش و تمرین کند واقعی این است که انواع اشتباهاتی که کودک می کند از یک نوع نیستند تا با اتخاذ یک روش همه آن اشتباهات را از بین برد و به پیشرفت وی اطمینان حاصل کرد برای دست یابی به یک راه حل ساده و امیدوار کننده بعد از اطمینان از عادی بودن هوش دانش آموز باید اشتباهات دیکته های متعدد دانش آ وز را از روی دفتر دیکته وی یادداشت کنیم و علت یا علل اصلی آن اشتباهات را بیابیم با اندکی دقت که بعضی واژه ها درست اما کاملاً ناخوانا و نارسا نوشته شده اند و دیکته بقیه واژه ها غلط هستند ممکن است بعضی واژه ها وارونه یا قرینه نوشته شده باشد (رفت) (آدم) (دید) یا بعضی از واژه ها به دلیل وجود مشکل در تمیز دیداری مربوط باشند (زود- دوز) (خانه جانه) (دوش- دوس) (تبر- بتر) و بعضی از واژه ها مانند (زور- روز) (بیزار- بنزار) بدلیل ناکافی بودن دقت دانش آموز باشد و یا غلط نوشتن بعضی واژه ها مانند (مادر- مارد) (آرزو- آزرو) (درخت- ردخت) به حافظه توالی دیداری مربوط می شوند و بعضی از واژه ها که غلط نوشته می شوند مانند (منظور- منزور) میله- حیله) (مغازه- مقازه) به کم بودن حافظه دیداری مربوط می شوند و غلط نویسی در بعضی واژه ها مانند (مسواک- مسباک) (آمدن- آمدند) (زنبور- زمبور) به ناکافی بودن حساسیت شفایی مربوط می شود و نوشتن واژه هایی چون رستم و سهراب- ) (نیستند-) مربوط به نارسانویسی هستند و غلط نویسی در بعضی واژه ها مانند (تجربه ها- تجربها) (شده ام- شوده ام) (دیدن پدر- دیدنه پدر) (می گفت- می گوفت) (امیر المومنین- امیرلمومنین) به مشکلات آموزشی مربوط هستند مشکلات آموزشی باید از طریق روشهای تدریس حل شوند البته اولین کار مربی این است که غلط های املایی دانش آموز را یادداشت کند و تجزیه و تحلیل نماید و سپس نوع غلط ها را دسته بندی کند و با توجه به اینکه فراوانی غلط های املایی دانش آموز به کدام یک از این غلط ها مربوط می شود برای درمان آن یک برنامه طراحی نماید
مراحل آموزش نوشتن به پنج مرحله زیر تقسیم می شود:
1- آموزش نوشتن غیر فعال ( رونوسی )
2- آموزش نوشتن نیمه فعال ( املا )
3- آموزش نوشتن فعال پایه یک( کلمه سازی )
4- آموزش نوشتن فعال پایه دو ( حمله سازی )
5- آموزش نوشتن فعال ( خلاق )انشا و انواع آن
با توجه به مشکل دانش آموزان در مرحله آموزش نوشتن نیمه فعال (املا) است به آموزش املا می پردازیم. مهارت املا نویسی به معنی توانایی جانشین کردن صحیح صورت نوشتاری حروف, کلمات و جمله ها به جای صورت آوایی آنهاست. دانش آموزان باید به این مهارت دست یابند تا بتوانند بخوبی بین صورت تلفظی کلمه ها و حروف سازنده آن ها پیوند مناسبی برقرار کنند بدین ترتیب زمینه لازم برای پیشرفت آنان در درس های جمله نویسی , انشا و به طور کلی مهارت نوشتن بهتر فراهم می شود
1- نارسانویسی به وضعیتی اطلاق می شود که دانش آموزان قواعد نگارشی در هنگام نوشتن رعایت نمی کنند، تمام کلمه یا بخشی از حروف آن را نمی تواند هم اندازه و هم شکل طبق قواعد نگارشی بنویسد، همچنین نارسایی آموزش در مورد استثناها و قواعد نگارشی جزو این دسته از مشکلات است.
مثل نوشتن کلمه ی بندگی به صورت بنده گی یا نوشتن کلمه ی خواهر به صورت خاهر و... در این نوع اختلال دانش آموز کلمه را از نظر نقطه، دندانه، شکل درست حرف و... کاملاً درست می نویسد تنها مشکل این است که دانش آموز معیار درست نویسی کلمه و حروف آن را رعایت نمی کند.
2-دانش آموز مهارت هایی نظیر چرخش دست در نوشتن، گرفتن صحیح مداد را به خوبی یاد نگرفته است.
3- عدم حرکت مناسب انگشتان
4- ناهماهنگی چشم و حرکت دست
5- وضعیت قرار گرفتن نامناسب دفتر و مداد به هنگام نوشتن
6- نارسایی آموزش معلم در تمرین نوشتاری حروف
7-عدم هماهنگی حواس دیداری، شنیداری و حرکتی
8- خطا در ادراک دیداری حروف و کلمات
9- فاصله ی نامناسب چشم به هنگام نوشتن
10- عدم توانایی کنترل دست در هنگام نوشتن
11- عدم هماهنگی کلی بدن
12- تأخیر در تکلم فرد
13- پرتحرکی و بی قراری در هنگام نوشتن
14- میز و صندلی های نامناسب
عمده ترین مشکل املایی دانش آموزان ناتوانی در جایگزینی درست این حروف می باشد، علت عمده این نوع غلط های املایی ضعف حافظه ی دیداری است، یعنی دانش آموز در هنگام نوشتن املا قادر نیست تصویر درست کلمه را در ذهن خود یادآوری کند لذا در بازشناسی حروف همصدا دارای مشکل هستند.
فهرست مطالب پایان نامه
مقدمه. 9
ضرورت تحقیق
بررسی مشکلات دیکته نویسی (نوشتاری) دانش آموزان
تعریف مفاهیم به صورت مفهومی و عملیاتی
عمده ترین مشکل املایی دانش آموزان
الف نارسانویسی
ب ضعف در حافظه ی دیداری
علل ضعف حافظه ی دیداری
ج ضعف در تمیز دیداری
د حساسیت شنوایی
پایین بودن حساسیت شنوایی عامل اصلی این اختلال است نمونه ی این نوع اختلال
ه عدم دقت و توجه
علل اشتباه نویسی در دندانه
اشکالات مربوط به تشدید
تعریف املا
الگوی برنامه درسی املا
مهم ترین محاسن این الگو عبارت از
ولی به جهت هماهنگی مقدار متن املا در پایه های مختلف بدین شرح پیشنهاد می شود
معیارهای ارزشیابی
فصل سوم
استفاده از یک جامعه آماری با موضوع غلط های املایی دانش آموزان دوره ی دبستان
مقدمه ای برای فصل سوم
هدف تحقیق
تعریف عملیاتی
روش تحقیق
جامعه ی آماری
توضیحات نمونه آماری که توسط پرسشنامه بدست آمده است :
جامعه تحقیق :
حجم نمونه در روش نمونه گیری :
ابزار اندازه گیری :
روش اجرای تحقیق :
آمار توصیفی :
فصل چهارم
مقدمه :
سوالات پرسش نامه
فصل پنجم
راهکارهایی برای حل مشکلات نوشتاری
نتیجه گیری
منابع:
فهرست جداول و نمودار ها
خرید و دانلود آنی فایل